HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Gepekelde en Gerookte Beenham

Logboek van een Roker

Op deze pagina vind je een gedetailleerd verslag van het indirect grillen en warm roken van een hele varkenspoot - van halverwege het dijbeen tot de enkel, inclusief beenham, fricandeau en varkenshiel - in een Weber barbecue zoals beschreven op de Blue Smoke BBQ pagina genaamd "Gepekelde & Gerookte Beenham".

Foto van Varkenspoot op de Weber barbecue.Warm roken van een hele varkenspoot in een Weber grill.

Barbecue Verslag

Het was op een zondag in februari...

07:30u

Ik haal eerst de plastic bak met de varkenspoot uit de koelkast; Deksel er af, kan ze alvast een beetje op temperatuur komen;

07:50u

Foto van volle aanmaakschoorsteen met houtskool briketten, net aangestoken. Terwijl ik een vol schoorsteentje met briketten aansteek geven de vogels in de buurt een adembenemend concert;

08:00u

Foto van brokken eiken rookhout in het kolenbakje van de barbecue. Ik maak mijn dikke Weber klaar voor de combinatie van indirect grillen en warm roken volgens mijn eigen methode;
In het kolenbakje van de barbecue gaan twee flinke brokken eiken rookhout uit een bos hier in de buurt;

08:15u

Foto van houtskool briketten in het kolenbakje van de barbecue. Gloeiende houtskool briketten uit het aanmaak-schoorsteentje boven op het rookhout in het kolenbakje gekiept;
Verder:
- In de lekbak gaat een halve fles rode wijn en een halve liter water;
- Vlambreker van dubbel gevouwen aluminium folie ter plekke gemaakt en geplaatst;
Foto van Juancho's Split Grill - klaar voor de start! - RVS stoombakje gevuld met water geplaatst boven het vuur op het grillrooster (om de hete gassen in de barbecue vochtig te houden);
- Barbecue deksel dicht, alle ventilatie schuiven open, stevige vleug mooie blauwe rook, even lekker voorwarmen!

08:20u

De buiten temperatuur is 7 graden celsius, het is windstil;
Parasol boven de barbecue, niet tegen de regen maar tegen de kou;
De varkenspoot op het grillrooster van de barbecue gelegd;
De specerijen uit de pekel gaan bij de wijn in de lekbak;


Foto van Varkenspoot op de Weber barbecue. 08:35u - Indirect grillen van een hele varkenspoot in een kogel barbecue.


08:35u

Barbecue deksel dicht;
De voeler van de thermometer aangebracht boven in de barbecue, net onder het deksel;
Onderste barbecue ventilatie schuiven 1/2 open;

08:38u

Temperatuur barbecue is boven 400F; De streef temperatuur om mee te beginnen is tussen 300F en 350F;
Onderste ventilatie schuiven geheel dicht geschoven; (De bovenste ventilatie schuiven blijven ALTIJD geheel open)

08:43u

Temperatuur barbecue 377F; Geen rook meer zichtbaar;
Onderste ventilatie schuiven naar 1/2 open;

08:46u

Temperatuur barbecue 354F; Lichte vleug rook; De voeler van de thermometer boven in de barbecue verplaatst, leek op het vlees te rusten;

08:49u

Temperatuur barbecue 363F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 3/8 open;

08:55u

Temperatuur barbecue 357F; Lichte vleug rook;

09:07u

Temperatuur barbecue 354F;

09:10u

Temperatuur barbecue 356F;

09:12u

Temperatuur barbecue 361F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/8 open;
Besluit om naar barbecue temperatuur van ongeveer 300F te gaan;

09:16u

Temperatuur barbecue 347F;

09:19u

Temperatuur barbecue 329F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/4 open;

09:22u

Temperatuur barbecue 321F;

09:25u

Temperatuur barbecue 318F;

09:29u

Temperatuur barbecue 314F;

09:35u

Temperatuur barbecue 307F;

09:40u

Temperatuur barbecue 293F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/2 open;
Paar flinke horizontale tikken op het handvat van de barbecue om het vuur schoner te maken;

09:41u

Temperatuur barbecue 287F; Rook neemt iets toe;

09:42u

Temperatuur barbecue 293F;

09:43u

Temperatuur barbecue 300F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 3/8 open;

09:44u

Temperatuur barbecue 307F;

09:45u

Temperatuur barbecue 314F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/4 open;

09:46u

Temperatuur barbecue 321F; Vleugje rook;

09:51u

Temperatuur barbecue 327F;

09:55u

Temperatuur barbecue 329F;

09:57u

Temperatuur barbecue 330F;

10:10u

Temperatuur barbecue 338F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/8 open;

10:15u

Temperatuur barbecue 330F;

10:22u

Temperatuur barbecue 312F;

10:41u

Temperatuur barbecue 296F;
Foto van hele beenham met bot na een paar uur warm roken in de barbecue. Barbecue deksel geopend, de varkenspoot ziet er mooi bruin uit, lijkt een beetje gekrompen en is ronder geworden;
- 10 stuks koude houtskool briketten toegevoegd boven op de gloeiende briketten;
- Het water uit het stoom bakje was geheel verdampt, weer terug aangevuld;
- Het (dunnere) onderste deel van de varkenspoot (de kuit) losjes bedekt met alu folie;

10:46u

Barbecue deksel weer dicht;
De buitentemperatuur is nu 10C (50F);

10:52u

Temperatuur barbecue 303F;

10:56u

Temperatuur barbecue 303F;

11:00u

Temperatuur barbecue 309F;

11:04u

Temperatuur barbecue 312F;
Vaag vleugje rook, waarschijnlijk begint het water in het stoombakje op temperatuur te komen?

11:05u

Temperatuur barbecue 318F;

11:30u

Temperatuur barbecue 316F;

11:38u

Temperatuur boven in de barbecue 318F;

11:54u

Temperatuur barbecue 321F;
Onderste ventilatie schuiven van 1/8 open naar tikkie dichter gezet;

12:02u

Temperatuur barbecue 296F;
Onderste ventilatie schuiven terug verzet naar 1/8 open;

12:08u

Temperatuur barbecue 284F;
Paar flinke horizontale tikken op het handvat van de barbecue gegeven om het vuur schoner te maken;

12:14u

Temperatuur barbecue 273F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/4 open;

12:16u

Temperatuur boven in de barbecue 269F;

12:18u

Temperatuur barbecue 271F; Er breekt zowaar een bleek zonnetje door!

12:36u

Temperatuur barbecue 276F;

12:39u

Temperatuur barbecue 275F;

12:48u

Temperatuur barbecue 275F; Vleugje rook, hij gaat lekker!

13:09u

Temperatuur boven in de barbecue 275F;

13:15u

Temperatuur barbecue 269F;

13:17u

Temperatuur barbecue 264F; Barbecue deksel geopend;
De varkenspoot ziet er prachtig bruin uit! Het vel ("zwoerd") begint een beetje terug te trekken;
- 10 koude houtskool briketten en 1 brok eiken rookhout toegevoegd boven op de nog gloeiende kolen;
- Lekbak aangevuld met halve liter water;
- Stoombakje was weer leeg, aangevuld met water;
- Vuur geschud, as onder kolenrooster verwijderd om vuur schoner te maken (en hopelijk beter te kunnen controleren);
- Varkenspoot omgedraaid en losjes bedekt met alu folie;


Foto van Varkenspoot op de Weber barbecue. 13:31u - Indirect grillen van een hele varkenspoot in een kogel barbecue.


13:33u

Barbecue deksel weer dicht;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar geheel open;
De buiten temperatuur is momenteel 9C (48 F), vrij zonnig, wat meer wind;

13:35u

Temperatuur barbecue 334F; Blue smoke!
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/2 open;

13:37u

Temperatuur barbecue 341F;

13:40u

Temperatuur barbecue 339F;

13:45u

Temperatuur barbecue 345F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/4 open;

14:05u

Ik ben even weg geweest, en de god van het vuur straft meteen...
Temperatuur barbecue 231F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/2 open;
Paar flinke horizontale tikken op het handvat van de barbecue gegeven om het vuur schoner te maken;

14:10u

Temperatuur barbecue 251F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 3/8 open;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels rond de 128F;

14:11u

Temperatuur barbecue 262F;

14:14u

Temperatuur barbecue 276F;

14:18u

Temperatuur barbecue 291F; Mooie vleug blauwe rook!

14:20u

Temperatuur barbecue 302F;

14:35u

Temperatuur barbecue 330F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/4 open;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels rond de 132F;

14:52u

Temperatuur barbecue 197F;
Onderste ventilatie schuiven geheel open gezet;

14:57u

Temperatuur barbecue 197F;

15:03u

Temperatuur barbecue 248F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/2 open;

15:08u

Temperatuur barbecue 293F;

15:10u

Temperatuur barbecue 309F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 3/8 open;

15:17u

Temperatuur barbecue 336F;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels 140F;

15:22u

Temperatuur barbecue 328F;

15:26u

Temperatuur barbecue 343F;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels ongeveer 142F;

15:30u

Temperatuur boven in de barbecue 343F;

15:42u

Temperatuur barbecue 348F;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels ongeveer 145F;

15:45u

Temperatuur boven in de barbecue 348F;

16:07u

Temperatuur barbecue 341F;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels ongeveer 149F;

16:15u

Temperatuur barbecue 341F;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels ongeveer 152F, stijgt momenteel dus ongeveer 12 graden F per uur;

16:21u

Temperatuur barbecue 336F;

16:26u

Temperatuur barbecue 330F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/2 open;
Ik besluit om de temperatuur boven in de barbecue nog even dik boven de 300F te houden;

16:38u

Temperatuur boven in de barbecue 339F;
Temperatuur binnen in het vlees is nu rond 156F;

16:46u

Temperatuur barbecue 330F;

16:55u

Temperatuur barbecue 336F;
Temperatuur binnen in de varkenspoot is nu rond 161F;

17:01u

Temperatuur barbecue 330F;

17:21u

Temperatuur barbecue 312F;
Temperatuur binnen in het vlees is nu rond 165F;

17:43u

Temperatuur barbecue 291F;

18:00u

Temperatuur barbecue 284F;
Temperatuur binnen in het vlees is nu 170F;

18:07u

Foto van Varkenspoot na bijna 10 uur indirect grillen in de Weber barbecue. Temperatuur barbecue 271F;
Temperatuur binnen in de warm gerookte hele beenham is nu gestegen naar 172F en het vlees moet nu dus door-en-door gaar zijn;
Varkenspoot van het barbecue rooster gehaald, naar snijplank over gebracht, bedekt met aluminium folie; Binnen laten rusten;

18:30u

Temperatuur binnen in het vlees is nu 170F;

19:05u

Temperatuur binnen in het vlees is nu 168F;

19:07u

Vlees aangesneden, het dampt nog steeds;
Achteraf gezien had deze beenham wat minder gaar gemogen, maar hij is nog goed te snijden;
Mooie rook smaak, lekker sappig, perfect zout gehalte;
En het belangrijkste: hij smaakt verrukkelijk!






Keep Smokin' !