HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Over Warm Roken

Vis roken of vlees roken in een barbecue rookoven is echt heel gemakkelijk. Of je nu zo'n echte Amerikaanse barbecue pit op wielen hebt, of een gemetselde barbecue, een "standaard" Weber barbecue, of een simpele kogel barbecue uit de aanbieding van de bouwmarkt, zo lang je de grill kunt afdekken zodat de rook en warmte binnen blijven, KUN JE ROKEN !!!

Wij roken vlees, wij roken vis, wij roken aardappelen, wij roken alles. Op de Blue Smoke BBQ website vind je gerookt vlees recepten, tips hoe je een "houtskool barbecue grill rookoven" kunt creëren voor warm roken en indirect grillen, en tips voor roken op de barbecue.

Op deze pagina vind je o.a. informatie over het verschil tussen koud roken en warm roken, tips over het gebruik van houtskool briketten, en het hoe en wat over gebruik van rookhout in de barbecue.

Geniet je suf, en rook met maten !         ;o)


Op Deze Pagina:


TIP:   Ontdek de Blue Smoke Winter Barbecue


Hier Uw Advertentie ?


Wat is Wat ?


Koud Roken

Bij "koud roken" wordt het voedsel in de rook van een smeulend houtvuurtje gelegd of gehangen bij een temperatuur van zo'n 30oC (85oF) gedurende een periode van 4 tot 24 uur of langer.

Het doel van koud roken is conservering van het voedsel door pekelen en drogen, waarbij die lekkere rooksmaak er als bonus bij geleverd wordt.

Na koud roken is het voedsel in feite nog steeds rauw, terwijl die door het rookproces veroorzaakte prachtige donkere-rode kleur diep in het voedsel doordringt, of het voedsel zelfs door en door kleurt.

Tijdens koud roken houdt het voedsel z'n vaste structuur, of het wordt door het drogen zelfs vaster. Bijvoorbeeld: koud gerookte zalm kan dun gesneden worden zonder te kruimelen.

Koud roken wordt hoofdzakelijk toegepast voor "vettig" voedsel zoals zalm, paling, makreel, worst en ham.


Warm Roken

Bij "warm roken" wordt het voedsel gerookt bij middel-hoge temperatuur van zo'n 120oC (250oF) gedurende een periode van 1 tot 6 uur of langer.

Bij dit proces wordt het voedsel door de warmte van de rookgassen gegaard, waarbij de houtrook extra lekkere smaak toevoegt.

Na warm roken is het voedsel gaar of zelfs door en door gaar, terwijl de donker-rode kleur die door het rook-proces veroorzaakt wordt niet diep onder de oppervlakte gaat. (hoe dieper hoe beter - de dikte van je "rookring" is een maatstaf voor je meesterschap als barbecue artiest...)

Tijdens het warm roken zal de inwendige structuur van het voedsel zachter en losser worden zoals bij alle garingsprocessen. Bijvoorbeeld: bij het snijden van warm gerookte zalm zullen snippers loslaten.Hier Uw Advertentie ?


Warm Roken

Barbecue ingericht voor indirect grillen met het hout (deze keer een stuk beuken) zojuist toegevoegd Het belangrijkste onderwerp van deze website - hetgeen we in de regel doen in een gesloten Weber ketel barbecue, een olievat barbecue, of een Texas smoker - is in feite warm roken.

-

We stoken de barbecue op hout - of we gebruiken rook hout op een bedje gloeiende houtskool - en we zorgen er voor dat de rook van het hout maximaal in contact komt met voedsel voordat het de kamer van de barbecue verlaat;

-

We leggen het vlees buiten bereik van de hete directe straling van de vlammen - of in ieder geval zo ver mogelijk daar vandaan - om zodoende, in vergelijking met direct grillen, een langzamere en meer geleidelijke garing van het voedsel te bewerkstelligen;

-

Tijdens het rook proces hebben we een temperatuur in de barbecue kamer van zo tussen de 90oC en 120oC (200oF tot 250oF).


Wij hopen dat u hier vindt wat u zoekt.
                              Bezoek ook onze andere paginas!
  --->


Hier Uw Advertentie ?


Houtskool Briketten

Ik gebruik altijd houtskool briketten vanwege de regelmatige vorm en afmetingen, en volgens mij hebben briketten ook een gelijkmatigere kwaliteit vergeleken met houtskool in brokken (en dan vooral brokjes...).


Over Houtskool en Houtskool Briketten

Houtskool Briketten zoals gebruikt door Blue Smoke BBQ. Hier bij Blue Smoke BBQ zijn wij niet tegen losse houtskool, maar bij briketten voelen we ons nu eenmaal comfortabeler.

Lees HIER waarom!Hier Uw Advertentie ?


Rookhout

Door brokken of snippers hout toe te voegen aan de houtskool verander je je barbecue in een rookoven en krijg je een extra lekkere rooksmaak aan het voedsel.


Foto van Brokken Eiken Rookhout

Zelf gebruiken we meestal kort gezaagd en gehakt openhaardhout. Werkt prima! Of we sprokkelen wat bij elkaar als we een wandeling maken in het bos of buitenaf.


Over Rookhout - De Barbecue Smaakmaker

Rookhout zoals gebruikt door Blue Smoke BBQ. Wat voor rookhout? Naaldhout of loofhout? Snippers of Brokken? Nat of Droog?

Ontdek HIER hoe we bij Blue Smoke BBQ met de factor rookhout omgaan!Hier Uw Advertentie ?


Juancho's Split Grill

Bij grotere stukken vlees heb je een zo groot mogelijk grill oppervlak nodig.

Om dit te bereiken splits ik het kolenrooster in twee delen: een (klein) deel voor de kolen, en de rest om het vlees indirect te kunnen roosteren.


Juancho's Split Grill

Foto van Juancho's Split Grill door Blue Smoke BBQ. Voor een lagere temperatuur in de barbecue, betere controle over het vuur, én voor een groter grill oppervlak, richt ik mijn barbecue in voor indirect grillen aan één kant.Hier Uw Advertentie ?


"Echte" Barbecue ?

Hoewel ik buitengewoon dol ben op de combinatie warm roken / indirect grillen, wil dat niet zeggen dat ik neer kijk op het "gewone" grillen.

Haal maar een pakket worstjes of hamburgers in de supermarkt en leg ze op je - van mijn part elektrische - barbecue, en ik ben van de partij! Biertje? Heerlijk!

Zonder dat ik me wil mengen in de discussie over wat nu de enige "echte" barbecue is:

  1. In het zuidelijke staten van de USA (Tenessee, de Carolinas, Texas, etc.) wordt onder "barbecue" verstaan het warm roken van vlees zoals hier boven beschreven.
    De rest (dus ook wat 99% van wij Belgen, Surinamers, Antillianen, Marokkanen, Turken en Nederlanders op een zonnige middag in de achtertuin doet) noemen ze geen barbecue maar "grillen".
  2. De Nederlandse importeur van Weber meent dat een Weber - indien goed gebruikt - niet rookt...
  3. Laatst zag ik een barbecue publicatie waarin een "expert" - waarschijnlijk in opperste staat van vertwijfeling - zelfs de Dikke van Dale er bij had gehaald om er achter te komen wat "barbecue" nu eigenlijk precies is...

Het is maar een weet...         ;o)   Oink, Oink...
Hier Uw Advertentie ?
Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !