HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Juancho's Split Grill

("Blue Smoke BBQ Smoker")

Verbeter je Weber - kost niets!

Om een meer constante en lagere temperatuur in de kogel barbecue te krijgen - en een betere temperatuur controle en beheersing - én om het rooster oppervlak te vergroten zodat er meer vlees of vis op past (of grotere stukken vlees of vis) richt ik mijn barbeque in voor indirect grillen met het vuur aan éen kant. (in plaats van aan 2 kanten zoals het Weber instructieboekje laat zien)

Blue Smoke BBQ - Juancho's Split Grill Deze methode heet "Juancho's Split Grill", maar ze staat inmiddels ook bekend als de "Blue Smoke BBQ Smoker".Hier Uw Advertentie ?De "Weber" Methode voor Indirect Grillen

In de gebruiksaanwijzing van eenWeber grill vind je hoe je een kogel barbecue kunt inrichten voor indirect grillen.

Hierbij gaan de houtskool briketten in aparte kolenbakjes aan de zijkant van het kolenrooster, met daar tussen in een druipbak gevuld met water.

Standaard Weber inrichting voor indirect grillen met 2 kolenbakjes en een centrale druipbak Door het vlees boven deze druipbak te plaatsen ligt het niet direct boven de hete straling en verbrandingsgassen van het< strong>houtskoolvuur en roostert het langzamer en volledig gaar met minder kans op aanbranden.


Hier Uw Advertentie ?Nadelen van de "Weber" Methode

Bovenstaande barbecue methode heb ik vaak met groot succes toegepast. Ik moet echter bekennen dat het soms ook weer niet zó geslaagd was.

Een paar van de nadelen - of risicos - van de Weber methode met de druipbak tussen de twee kolenbakjes:

a)

Door aan weerszijden een kolenbakje te plaatsen hou je op het grillrooster relatief weinig effectieve ruimte over voor het vlees; en

b)

Doordat de twee kolenbakjes relatief klein zijn is het bijna onmogenlijk om het vlees even "aan te braden" door middel van direct grillen boven de gloeiende kolen voordat je het verder door indirect grillen helemaal gaar laat worden;
Zulke "Cowboy Barbecue" is met de "Weber methode" niet mogelijk; en

c)

Hoewel het vlees niet direct boven de gloeiende kolen ligt, ligt het er toch nog erg dicht bij, en is de kans op aanbranden nog steeds vrij groot; en

d)

Doordat binnen in de barbecue twee kolenvuren branden is het relatief moeilijk om de temperatuur binnen in de barbecue binnen de perken te houden.
Daardoor is het langzaam warm roken bij een temperatuur lager dan 150 graden Celcius moeilijk, zo niet een utopie; en

e)

Bij twee kolenvuren heb je geen afzonderlijke controle over de luchtdoorvoer door elk van de twee vuren. Het kan dus zijn dat het ene vuur halverwege uitgaat, terwijl het andere versneld opbrandt.Hier Uw Advertentie ?


De Oplossing:  
Juancho's Split Grill

Om bovengenoemde nadelen te veminderen, cq. op te heffen, hebben we een paar aanpassingen ontwikkeld die we tegenwoordig standaard toepassen.

A - Eén Enkel Vuur

Om op een zo groot mogelijk oppervlak te kunnen grillen ("aanbraden"), en/of om het vlees daarna op een zo groot mogelijk oppervlak en zo ver mogelijk van het vuur langzaam te laten garen door middel van indirect grillen, splits je het onderste rooster (het "kolenrooster") in twee delen:

-

Een (kleiner) deel voor de gloeiende houtskool briketten (waarboven je het vlees eventueel even kunt aanbraden); en

-

op de rest van het kolenrooster wordt een druipbak gemaakt (waarboven je het vlees langzaam gaar kunt roosteren).

Blue Smoke BBQ - Juancho's Split Grill: Enkele Kolenbak! Je maakt één enkele kolenbak door slechts één van de twee rekjes die bij de Weber barbecue geleverd werden te gebruiken, en die wat verder naar het midden te plaatsen. (Je zou hier natuurlijk ook een paar in aluminium folie gewikkelde platte bakstenen voor kunnen gebruiken)

Doordat dit ene kolenbakje wat groter is dan de originele kolenbakjes uit de gebruiksaanwijzing van de Weber BBQ, heb je niet alleen een groter grill-oppervlak om vlees aan te braden, maar blijft ook de totale hoeveelheid houtskool in de BBQ - en daarmee de totale capaciteit van het vuur - ongeveer hetzelfde.


B - Controle over de Luchtdoorvoer

Om de luchttoevoer door het kolenvuur optimaal te kunnen regelen - en daarmee de verbrandings snelheid van de kolen en dus detemperatuur binnen in de barbecue - is het belangrijk valse lucht te voorkomen.

Blue Smoke BBQ - Juancho's Split Grill: Voorkom valse lucht! Daarom dek je het kolenrooster naast het vuur af met aluminium folie. Zodoende kan de lucht alleen tussen de kolen door omhoog.

Op deze manier is het vuur effectiever en sneller te dempen of op te peppen!

Door het enkele vuur (in plaats van twee) en betere controle is het gemakkelijker om een lagere temperatuur binnen in de barbecue te bereiken en te handhaven.


Hier Uw Advertentie ?


En Hoe Verder?


Juancho's Split Grill Inrichten - Stap Voor Stap

Foto van Juancho's Split Grill door Blue Smoke BBQ. Op deze pagina leggen wij u stap voor stap uit hoe ook u eenvoudig, snel en goedkoop uw Weber kunt verbeteren door er een echte Juancho's Split Grill van te maken.

Klik de foto voor een stap-voor-stap uitleg over Juancho's Split Grill Voorbeeld: een paar lekkere kippen op Juancho's Split Grill
Hier Uw Advertentie ?
Hier Uw Advertentie ?


"Cowboy Barbecue"

De barbecue methode van eerst aanbraden en daarna langzaam gaar roken wordt ook wel "Cowboy Barbecue" genoemd.

"Cowboy barbecue is a cross between grilling and smoking. You start the meat over the coals and move it when the color is right - then finish cooking it with indirect heat."

Citaat uit het boek "Legends of Texas Barbecue Cookbook" door Robb Walsh (pagina 144)

Een voorbeeld vanCowboy Barbecue:

Blue Smoke Highway Chicken

Foto van Blue Smoke Highway Chicken Kip... Stel je voor dat je je kip van de Leuvensesteenweg of de Edammerdijk moet schrapen nadat er eerst vijf vrachtwagens en een auto met caravan over heen zijn gegaan...

Hier Uw Advertentie ?
Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !