HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Klassieke Barbecue Kip

Dit klassieke barbecue kip recept heeft zo ergens in 2003 mijn interesse in warm roken aangewakkerd. Deze met hout gerookte kip heeft een unieke sappige en pittige smaak.   Een hele kip grillen - of een hele kip roken - is echt heel eenvoudig, en dit geurige gegrilde kip recept zal snel uw favoriet worden!

Foto van Blue Smoke Klassieke Barbecue Kip (die krielaardappelen zijn net toegevoegd en moeten nog een uurtje meeroken)


Persoonlijk vind ik een maiskip van zo'n 1200 gram het lekkerste, maar door warm roken op deze manier maak je zelfs van de eenvoudigste en goedkoopste diepvrieskip een echte delicatesse!

Mijn Surinaamse brada Eddy geeft de voorkeur aan "harde kip". En ik moet toegeven, zo'n kip met tienduizend vlieguren smaakt inderdaad heerlijk.


Hier Uw Advertentie ?


Ingrediënten


Een hele kip roken op de klassieke wijze gaat als volgt in z'n werk:


De Kippen...

Koop een of twee kippen in je favoriete winkel, de poelier, of op de markt.

Het hoeft geen dure kip te zijn, van de andere kant is het wel zo dat een biologische kip of scharrel kip doorgaans tot een beter en lekkerder resultaat leidt.

Was de kip onder koud stromend water, verwijder eventuele losse stukjes, en knip of snij eventueel teveel aan vel of vet er af. (Eddy doet dat dus nooit, die houdt wel van een randje vet...)

Dep de kip droog met keukenpapier.

Leg de kip op een droog en schoon werkvlak of in een ruime schaal, en besprenkel de kip van binnen en van buiten met een dry rub (zie recept hieronder).

Persoonlijk werk ik het liefste met mijn handen de dry rub in alle hoekjes en gaatjes totdat de vogel mooi egaal bedekt is.

Een wijze raad: Werk met rauw vlees altijd zo hygienisch mogelijk en maak onmiddellijk na afloop alle werkvlakken, handen, messen etc. grondig schoon. Een salmonella besmetting kan dodelijk zijn, en niet alleen voor uw imago als barbecue-specialist...

Dry Rub!

Juanita's BBQ Rub USA #1 We hebben het hier over marinade in poedervorm...

Voor gerookte kip geven wij de voorkeur aan Juanita's BBQ Rub USA #1.

Voor ons vertegenwoordigt deze mix van kruiden en specerijen de echte Amerikaanse smaak van gegrilde kip. Sinds 2 jaar gebruiken wij deze rub zeker een keer of twee per maand en het is echt een blijver.

US Flag Mijn vrouw ("Juanita") heeft deze dry rub ontwikkeld op basis van een recept uit een van de prachtige Amerikaanse barbecue boeken van Steven Raichlen.

Voor Juanita's Amerikaanse Dry Rub recept zijn de volgende ingredienten benodigd:

4 Eetlepels
4 Eetlepels
4 Eetlepels
3 Eetlepels
1 Theelepel
2 Theelepels
2 Theelepels
Bruine Suiker (aangedrukt)
Zoete Paprika Poeder
middel-grof Zeezout (liefst zonder jodium)
Zwarte Peper (middel-grof gemalen)
Cayenne Peper
Knoflook Poeder
Uien Poeder

Doe alle ingredienten in een schaal en meng goed door elkaar tot je een mooi egaal poeder hebt.

Deze kip is lekker ingewreven met Juanita's BBQ Rub USA #1 Gebruik 1.5 tot 2 eetlepels dry rub per kilo vlees. Mag wat meer zijn, maar als je te veel gebruikt wordt de kip te zout.

Doe de overblijvende dry rub in een goed afsluitbare pot of plastic zak. Op een koele en donkere plaats blijft deze rub zeker een paar maanden goed.Hier Uw Advertentie ?


Bereidingswijze

De Barbecue

Maak je barbecue klaar voor indirect grillen. Normaal gebruiken wij onze kleine Weber kogel-barbecue, waar twee kippen van rond de 1200 gram mooi op passen. In principe is elke afsluitbare barbecue bruikbaar, zolang er maar een lekbak in past en de kip niet direct boven de kolen komt te liggen.

Om een of twee kippen te roken vullen we een houtskoolstarter met briketten, 's winters een paar briketten extra. Zogauw de houtskool briketten in de starter goed branden kiepen we ze in de barbecue, waarna we de lekbak plaatsen.

Om de temperatuur in de barbecue een beetje onder controle te houden, gieten we ongeveer een liter water in de lekbak. Om net iets meer smaak in het vlees te krijgen kan het water geheel of gedeeltelijk vervangen worden door wijn of bier. (Eddy doet dat dus nooit, die drinkt alles zelf op)

Klik HIER om meer te lezen over INDIRECT GRILLEN

Houtskool Briketten

Blue Smoke - Houtskool Briketten Ik gebruik altijd houtskool briketten vanwege de regelmatige vorm en afmetingen, en volgens mij hebben briketten ook een gelijkmatigere kwaliteit vergeleken met houtskool in brokken (en dan vooral brokjes...).

Klik HIER om meer te lezen over HOUTSKOOL BRIKETTEN

Klaar voor Warm Roken !

Zodra de briketten in de barbecue goed doorgloeien en er een laagje grijze as over ligt, voeg ik op de gloeiende kolen een paar stompjes of brokken doorweekt hout toe van zo'n drie tot vijf centimeter dik en zo'n acht tot twaalf centimeter lang.

Klik HIER om meer te lezen over ROOKHOUT

Vanwege de hoge temperatuur van het houtskool vuur bij het warm roken, en om te voorkomen dat het rookhout te snel op brandt, leg ik het rookhout altijd minstens een paar dagen in een emmer water voordat ik het gebruik.


Belangrijk!
Rook is een smaakmaker die een specifieke smaak aan het eten geeft, net zoals zout en peper.
En zoals je je eten niet te zout of the pikant wil maken, zo wil je het ook niet doordrenken met rooksmaak.
Te veel rook geeft een bittere of teer-achtige smaak op het vlees. Hou het daarom bij een vleugje rook door niet te veel rookhout toe te voegen.

De kip ligt klaar op het rooster! Met de barbecue klaar en op temperatuur, leg je de kippen op de grill boven de lekbak, sluit het deksel, en open de ventilatiegaten boven en onder.

Klaar is Kees.Hier Uw Advertentie ?


Tijd voor een biertje...


Zogauw die kippen er warmpjes bijzitten in je zwarte door kolen aangedreven buiten-magnetron is het tijd om het eens even flink - kalm - aan - te - doen!

Trek (nog) een biertje open, ga lekker zitten, en geniet. Ik kan uren kijken naar die geurige sliert blauwe rook die zich grillig een weg krult door de tuin. Ooh, die heerlijke geur van vers brandend hout en braaiend vlees...

Klik HIER voor de VOORDELEN van Indirect Grillen & Warm Roken!

Als je die sliert blauwe rook ziet is het trouwens tijd om het vuur een beetje te temperen door de onderste ventilatiegaten half te sluiten. Let wel, de bovenste ventilatiegaten dienen altijd geheel open te blijven.

Kijk na drie kwartier roken even onder het deksel om te checken of het niet te hard gaat. Als je de vel van de kip bruin genoeg vindt kun je ze losjes toedekken met aluminium folie.

Probeer verder de verleiding zo veel mogelijk te weerstaan om een kijkje te nemen in de barbecue. Elke keer dat je het deksel opent gaat er veel warmte verloren en wordt het garen van het vlees vertraagd. (Van de andere kant, wat kan het jou schelen dat het wat langer zou duren? Relax!)Hier Uw Advertentie ?


Tijd om aan te vallen...


Kip is Klaar! Na anderhalf uur warm roken zonder de deksel te vaak te openen, zou de kip goed gaar moeten zijn.

Je kunt dit checken met een vlees-thermometer die in de dikste delen van de kip zo'n 80 graden aan zou moeten geven.

Zelf volg ik de simpele methode: ik snij er gewoon een poot af. Binnen twee seconden heb je alle info die je nodig hebt, zonder twijfel, en je kunt gelijk even voorbroeken...

Als de indirect gegrillde kip inderdaad goed gaar is, breng je ze over naar een snijplank en laat haar nog een minuut of tien nagaren onder aluminium folie. Hierbij kunnen de sappen in de geroosterde kip zich herverdelen en smaakt ze nog beter.

Hier Uw Advertentie ?


Suggestie van de PitBoss:


Blue Smoke Klassieke BBQ Kip met Barbecue Friet en koolsla De rooksmaak van deze gegrilde kip doet het erg goed in combinatie met aardappelsalade en chili bonen, of met Blue Smoke Barbecue Friet en Juanita's Amerikaanse Koolsla of een andere frisse salade.

Blue Smoke Barbecue Friet

Foto van Blue Smoke Barbecue Friet Als je deze warm-gerookte aardappelen eenmaal geproefd hebt, zul je de verleiding niet kunnen weerstaan om ze te gaan maken zodra je een vrij plekje ziet op het grill-rooster...

Juanita's Amerikaanse Koolsla

Foto van Juanita's Amerikaanse Koolsla Dit is een vrij robuuste salade die enige tijd van tevoren klaargemaakt kan worden. Deze frisse en knapperige mix smaakt absoluut heerlijk bij alles wat er van de barbecue af komt.


Ook rijst smaakt lekker bij gegrillde kip:

Maleise Rijst met Sjalotten Knoflook en Gember

Foto van Maleise Rijst met Sjalotten Gember en Knoflook - door Blue Smoke BBQ Dit Maleisische rijst gerecht is een heerlijk zachte compagnon bij uw Aziatische barbecue zoals gegrilde runder saté, geroosterde kip of lamsvlees.Hier Uw Advertentie ?


Favoriete Drankjes


Koud bier (!) combineert buitengewoon goed bij elke barbecue, zomer en winter. Verder is koud mineraalwater met vers gesneden schijfjes citroen of limoen een uitstekend blusmiddel...

Tja, en dan hebben we natuurlijk Rianna en Juanita nog... Die laten zich niet gek maken. Wat er ook op het menu staat, zij houden het bij rode Rioja, of een soepele Malbec...Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !