HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Cowboy Barbecue

"Cowboy Barbecue" is een barbecue methode waarbij het vlees eerst wordt aangebraden door direct grillen direct boven de hete kolen, waarna je het langzaam tot perfektie laat garen door middel van indirect grillen. Ideaal voor het grillen van lekkere dikke steaks of platgevouwen kip of ander gevogelte.

"Cowboy barbecue is a cross between grilling and smoking. You start the meat over the coals and move it when the color is right - then finish cooking it with indirect heat."

Citaat uit het boek "Legends of Texas Barbecue Cookbook" door Robb Walsh (pagina 144)

Foto van Cote de Boeuf Cowboy Barbecue Grill - door Blue Smoke BBQ. Cote de Boeuf - Cowboy Barbecue grill methode


Hier Uw Advertentie ?


Cowboy BBQ in de Weber Grill?

In je simpele kogel barbecue - hoeft echt geen Weber te zijn, als je vlees er maar in past - kun je makkelijk een mooie dikke steak grillen, of een platgevouwen kip, zonder aanbranden en met een perfecte kerntemperatuur.

1.

Eerst wordt de steak boven de hete kolen gegrilld tot er een mooi goudbruin kostje op zit;

2.

Vervolgens wordt de steak nog een tijdje in de minder hete zone naast het vuur door indirect grillen en warm roken gegaard tot de gewenste binnentemperatuur is bereikt.

Foto van Cowboy Barbecue in een Weber grill - door Blue Smoke BBQ. Cowboy BBQ

Voor de cowboy barbecue wordt het rooster van de kogelbarbecue in twee helften ingericht.

Heet

Eén helft voor de gloeiend hete kolen waarboven we het vlees aanbraden door direct roosteren;

Warm

Eén helft voor het garen van het vlees door indirect roosteren, weg van de hete straling van de kolen.Hier Uw Advertentie ?


A-B-C van de Cowboy Barbecue

Cowboy barbecue kan in principe in elke kogelbarbecue of andere afsluitbare barbecue. Hier leggen wij uit hoe u we in 3 stappen te werk gaan.


A - Cowboy Barbecue Voorbereiden

-

Maak de bovenkant en onderkant van het vleesrooster schoon met een niet al te harde staalborstel. Wrijf na met droge dotten keukenpapier totdat je het gevoel hebt dat er geen vuil meer van het rooster af komt. Doe vervolgens wat olijfolie op een dot keukenpapier en wrijf daar de bovenkant van het vleesrooster goed mee in.

-

Deel het kolenrooster van de BBQ in 2 gelijke delen. Dit kan met de meegeleverde kolenrekjes, maar kan ook met 1 of 2 platte bakstenen.

-

De achterste helft van het kolenrooster houden we vrij voor het houtskoolvuur. In voorste helft dekken we het kolenrooster af met aluminiumfolie. Maak van het aluminiumfolie een soort ondiepe pan waar straks het vet van het vlees in kan druipen.

-

Maak een vuurschot van dubbel gevouwen aluminiumfolie. Plaats dit verticaal op het kolenrooster tegen de bakstenen of kolenrekjes. Controleer of het vuurschot onder het vleesrooster past.


B - Cowboy Barbecue Aansteken

-

We beginnen altijd met het naar de kant schuiven van de half opgebrande kolen van de vorige keer. Die zijn nog prima bruikbaar, maar vaak zijn ze wat vochtig geworden en ontbranden niet zo gemakkelijk.

-

Op het vrijgekomen kolenrooster leggen we 2 flinke of 3 kleinere aanmaakblokjes en daar bouwen we een piramide met goed droge houtskoolbriketten op.

-

Aansteken, onderste ventilatieroosters van de BBQ helemaal openzetten, deksel van de barbecuue af laten, tijd om wat anders te gaan doen. (bijvoorbeeld vlees voorbereiden, nog een biertje opentrekken, goede CD opzetten, relax!)

-

Na een half uurtje zouden de kolen voldoende moeten branden, spreid ze dan uit op het rooster, meng de oude kolen er door en vul aan met verse kolen tot er een egaal laagje van bijna 2 kolen dik op het kolenrooster ligt.


C - Cowboy Barbecue Voorverwarmen

-

Leg het vleesrooster terug in de barbecue. Wrijf het nog even na met een dot keukenpapier met wat olijfolie.

-

Doe het deksel op de barbecue. Zorg dat de onderste en bovenste ventilatieopeningen geheel open staan.

-

Laat de barbecue - en vooral het vleesrooster - een kwartier flink voorwarmen.

-

Zodra de kolen egaal gloeien en er zich een wit laagje op gevormd heeft kan het vuur wat getemperd worden door de onderste ventilatieschuiven half dicht te zetten.


Onze Cowboy Barbecue is nu klaar voor ontvangst van een paar mooie stukken vlees!Hier Uw Advertentie ?


Rookhout?   Echte Cowboys?

Omdat we met een open grill gaan werken gebruiken we deze keer geen rookhout. We willen immers geen vlammen onder het vlees...

Echter, laten we niet vergeten dat ECHTE cowboys geen houtskoolbriketten in hun zadeltassen stoppen! Echte cowboys stoken eerst een flink kampvuur, vegen vervolgens de rood gloeiende asresten bij elkaar tussen een paar stenen, leggen daar een stalen rooster boven, en gaan tekeer!

Maar goed, we geven het toe, hier bij Blue Smoke BBQ zijn we geen echte cowboys...   Helaas...   ;o)Hier Uw Advertentie ?


Voorbeelden van Cowboy Barbecue

Bij Blue Smoke BBQ passen we het principe van de Cowboy Barbecue toe bij dikke steaks of (onderdelen van) gevogelte.

Bijvoorbeeld:

Platte kip grillen:

Blue Smoke Highway Chicken

Foto van Blue Smoke Highway Chicken Kip... Stel je voor dat je je kip van de Leuvensesteenweg of de Edammerdijk moet schrapen nadat er eerst vijf vrachtwagens en een auto met caravan over heen zijn gegaan...

Dikke steak grillen:

Cote de Boeuf - Runderkoteletten op de BBQ

Foto van Rosbief van Hele Ribeye in de Weber Grill. De Cote de Boeuf is een eerlijk en stoer stuk vlees. Toen ik deze super steaks met bot bij de slager in de vitrine zag liggen waren de barbecue plannen snel klaar: Cowboy Barbecue!

Hier Uw Advertentie ?

Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !